Jak podłączyć własny serwer SMTP do wysyłania emaili
Jak podłączyć własny serwer SMTP do wysyłania emaili?
Na początku dlaczego warto to zrobić?
-
Wysyłanie e-maili z własnej skrzynki jest dużo efektywniejsze niż z naszego, dzielonego adresu
-
E-maile wysyłają się szybciej
-
Szansa na to, że trafią do spamu jest dużo niższa
-
To rozwiązanie jest również pewniejsze w przypadku globalnych awarii
Jak podłączyć własną skrzynkę krok po kroku?
-
Na górnym pasku należy wybrać Ustawienia, a następnie Konfiguracja
-
Na kafelku o nazwie “Integracje” należy kliknąć przycisk Pokaż
-
Następnie należy przejść do zakładki Powiadomienia (wybór znajduje się tuż pod nazwą zakładki).
-
Następnie na kafelku “Własny serwer SMTP” należy kliknąć przycisk Utwórz.
-
Po kliknięciu przycisku otworzy się okno konfiguracji jak poniżej:
W celu uruchomienia integracji trzeba podać następujące dane:
-
Host => jest to adres serwera pocztowego, np. Dla skrzynek na Gmailu będzie to smtp.gmail.com. Dla innych skrzynek adres serwera należy znaleźć w ustawieniach skrzynki szukając ustawień połączenia SMTP
-
Port => Tak samo jak host należy znaleźć tą informację w ustawieniach skrzynki. Np. dla Gmail będzie to 465 dla enkrypcji SSL lub 587 dla enkrypcji TLS
-
Encryption => Należy wybrać czy jest to enkrypcja SSL czy TLS zgodnie z wybranym portem powyżej
-
Username => Przeważnie jest to adres email z którego korzystamy
-
Password => Hasło do skrzynki email
-
From title => Tutaj należy podać adres email z którego korzystamy
-
From E-mail => Tutaj należy podać adres email z którego korzystamy
Na koniec należy kliknąć przycisk Test w prawym górnym rogu, żeby sprawdzić czy połączenie zostało skonfigurowane poprawnie.
6. Następnie należy kliknąć przycisk Test w prawym górnym rogu, żeby sprawdzić czy połączenie zostało skonfigurowane poprawnie.
7. Oznacz integrację jako Aktywny i kliknij Zapisz
Teraz pozostało jedynie dezaktywowanie dotychczasowej integracji.
8. Cofnij się do widoku konfiguracji powiadomień i na kafelku “ParkFlow SMTP” należy kliknąć przycisk Edytuj.
9. Oznacz konfigurację jako nieaktywną i kliknij przycisk Zapisz